Ratios - מכפילים פיננסיים

Valuation of stock - הערכת שווי מניה

Income Statement - דוח רווח והפסד

Balance Sheet - דוח מאזן

Cash Flow Statement - דוח תזרים מזומנים

Valuation of Company - ניתוח חברה

שולי רווח, רווחיות, צמיחה ואפקטיביות ההנהלה

מחזור מלאי, נכסים, ימי ספקים ולקוחות

Dividends - דיבידנדים

Buy Back & Compensation - רכישה עצמית ופיצויים

BETA – מדד הביטא ההיסטורית

מדד – BETA

מדד הביטא הוא אחת מיחידות המדידה המספקות השוואה כמותית בין תנועת שער החליפין של המניות (מחיר המניה) לבין תנועת שוק המניות במונחים כלליים. מדד הביטא מודד תנודתיות או סיכון שיטתי של נייר ערך או תיק שלם לעומת השוק בכללותו. היחס משומש במודל לתמחור נכסי הון (CAPM), המחשבת את התשואה הצפויה על הנכס על סמך מקדם ה – BETA ותשואת השוק הצפויה.

מדד ההביטא מחושב על בסיס השימוש בניתוח רגרסיה, כלומר, המדד יכול להיחשב למגמת תשואה של נייר ערך ביחס לתנודות השוק. כאשר המדד מציג ערך 1, פירושו הדבר כי מחיר נייר ערך עוקב אחר השוק ותנודות היו זהות בשני הגרפים. ברגע שהערך המדד פחות מ – 1, ניתן לראות כי מחיר נייר ערך יהיה פחות תנודתי מאשר השוק בכללותו. כלי יעיל כאשר רוצים לנתח סיכון של כל ניירות ערך הנמצאים בתיק בכלכלה צומחת וכאשר מגמה חיובית בשווקים נגמרת. ברגע שהערך של הביטא גדול מ 1, מציג כי מחיר נייר ערך יהיה תנודתי יותר מאשר תנודות השוק. לדוגמה, אם יחס הביטא הוא 1.25, אז תיאורטית מחיר המניה תנודתי יותר ב 25% מאשר השוק בכללותו.

מדד הביטא מאפיין כלי איכותי הנוצר לחישוב תשואת ניירות ערך או תיק מניות במלואו. יחס זה מהווה אינדיקטור לסיכון השוק, הקובע את התנודתיות ברמת הרווחיות של מניות או תיק ניירות ערך ביחס לתשואה הכוללת בשוק על תיק ניירות הערך (בממוצע).

מדד הביטא מחושב על ידי בחינת המידע הסטטיסטי שנאסף על ידי שוק המניות. נוצרו רשימות מיוחדות של אינדיקטורים, אשר פורסמו בפרט. כיום, נתונים משותפים כאלה משמשים כמעט כולם.

המדד מחושב על סמך נתונים היסטוריים, פירוש הדבר – אם האפקטיביות של החברה משתנה בעתיד, אז מקדם מחושב מחדש, שימוש במדד הישן לנתונים החדשים מוביל לשגיאות בערכים ובחישובים, ולכן ניתוח שגוי. כמו כן, המדד אינו מסוגל להציג את משקל החברה בתעשייה הכוללת, כלומר, המספר הגבוה ביותר אינו מבטיח תוצאה של 100%.

להלן חישובי הביטא מול שוק המניות היסטורית:

  • כאשר הבטא שווה ל – 0 – שינוי מחיר בשוק לא ישפיע כלל על מחיר המניה.
  • כאשר הבטא פחות מ 0 – עליה בשוק תגרום לירידה במחיר במניה בשיעור נמוך יותר.
  • כאשר הבטא בין 0 ל – 1 – עליה בשוק תגרום לעליה במחיר המניה בשיעור נמוך יותר.
  • כאשר הבטא גדולה מ – 1 – עליה בשוק תגרום לעליה במחיר המניה בשיעור גבוה יותר.

שימוש בביטא מתואמת משירותי המידע הפיננסי המובילים בעולם:

רוב מעריכי השווי המשתמשים במדדי ביטא, מוסיפים מספר התאמות מסויימות המקובלות ממקורות המידע הפיננסי המובילים בעולם כגון: Barra, Aswath Damodaran, Morning Star, Bloomberg וזאת עוד רשימה קצרה. ביטא מתואמת מתבססת על רגרסיית יחסי הביטא עם התאמה לצפי סיכון עתידי לנכס ספיציפי, עם תוספת הסתכלות כלכלית אישית של מפיץ. דבר שיכול להוביל להבדלים מהותיים בין מדדי הביטא המתואמת. בדר"כ אנליסט לא ימצא מידע על חישובי הביטא חוץ ממקור מידע של חברת בלומברג שגלוי לציבור.

צוות שירות אנליטי מחשב את המדד הביטא ההיסטורית באמצעות מספר התאמות ומקבל ביטא המכונה בשם "ביטא מתואמת". להלן הנוסחה לחישוב:

  • ביטא מתואמת = ביטא לא מתואמת (היסטורית) * (0.67) + 1,00 * (0.33)
  • או לפי נוסחה: B(adj`) = 0.67 * B(raw) + 0.33 * 1

כאשר:

  • B (adjusted) = ביטא מתואמת
  • B (raw) = ביטא היסטורית

שימוש במשקולות 0.67 ו – 0.33 למניות שונות מוביל לאיזון כל מדדי הביטא כלפי 1. רוב המקורות המידע המובילים משתמשים בחישוב הנ"ל מסיבה שהבסיס לשימוש ההתאמות באמצעות המשקולות מצביע על חברות שעם הזמן יגיעו לביטא ממוצעת ששווה 1. במילים אחרות, על פי הגישה התאורטית, רוב החברות יגיע לביטא הזהה עם ביטת של שוק המניות. זאת אומרת, שתהליך ההתפתחות והתרחבות של הפירמה מבחינה כלכלית-עסקית לאורך ציר הזמן – יוביל למצב שהפירמה לא תעקוף בביצועים את שוק המניות. רוב האנליסטים משתמשים בביטא מתואמת כאשר לא ניתן למצוא ביטא פונדמנטלית שהיא פסולה מסיבות שונות.

להלן מספר חסרונות של מדד הביטא:

  1. החישובים מתבססים על ציר הזמן לאורך מספר שנים היסטורית. מעריכי השווי נוטים להשתמש בתקופות היסטוריות שונות אשר עלול להוביל לעיוותים בין סיכומי ערכות השווי.
  2. רוב אומדני הביטא, סטטיסטית, מסתבר לא אקטואליים.
  3. מדד הביטא מחושב על פי נתונים היסטוריים ומרכיב חלק מהמודל ה – CAPM. מודל ה – CAPM משומש כחלק משיעור ההיוון אשר פונה לעתיד של הפירמה בעת הערכת שווי בשיטת היוון תזרימי מזומנים.

 

כלי נגישות

Powered by - Wemake