חישוב יחס כיסוי ריבית מעריך את המינוף הפיננסי של החברה, על ידי קביעת יכולתה לשלם ריבית על ההלוואות נושאות ריבית. יחס זה מחושב כשיעור הרווחים לפני ריבית ומסים (EBIT) לסכום הריבית שהחברה חייבת לשלם עבור התקופה הרלוונטית (לדוגמה, רבעון). ככל שהיחס זה גבוה יותר, כך עולה חוזק התמודדות של החברה לשינויים שליליים בסביבה החיצונית. אם ערך היחס כיסוי ריבית יורד מתחת לרמה הבסיסית של “1“, פירוש הדבר כי כושר הפירעון של החברה נמצא תחת איום, שכן היכולת לשלם ריבית לא אפשרית.
גיוס של הון באמצעות הלוואות נושאות ריבית הכרחי עבור חברות רבות, מסיבה שההון המקובל מאפשר לחברות לגדול בשלב הפיתוח ולבצע השקעות משמעותיות על מנת להמשיך לגדול ולהתרחב. חברות רבות אשר פעילות עסקית שלהן יעילה ומספקת לחברה רווחים נאים מתקופה לתקופה הושגה באמצעות כספים אשר גיוסו מהלוואות. אך, את ההלוואה נדרש לשלם באמצעות תשלומי ריבית תקופתיים הפרוסים לתקופות עד פירעון ההלוואה.
ארגון פיננסי חייב לקבל הכנסה מספקת כדי לא רק לשלם עבור ההלוואות, אלא גם במקרה של ירידה פתאומית בפעילות העסקית, או ירידה חדה מתמשכת בהכנסות להמשיך לשלם באופן תקין עבור התחייבויות של החברה (מה שמכונה ליציבות כלכלית של הישות חשבונאית). יחס כיסוי ריבית הוא אחד האינדיקטורים המרכזיים המאפשרים לא רק להעריך את החוזק הפיננסי, אלא גם להחליט על כדאיות השקעות פוטנציאליות.
להלן נוסחה לחישוב:
Interest Expense | / | Operating Income | * | 1- | = | Interest Coverage Ratio |
יחס כיסוי ריבית מציג עד כמה הרווח התפעולי עולה על תשלומי הריבית ומהווה אינדיקטור חשוב ליציבות הפיננסית של החברה, ככל שה – Interest Coverage Ratio גבוה יותר, כך המצב הפיננסי יציב יותר של החברה.
שימוש נכון בחישוב:
רוב המומחים נוטים להאמין כי ערך מינימלי הוא “1.5”, אשר נחשב לרמה המינימלית ליציבות פיננסית בסיסית של החברה. עם זאת, ניתן להתאים את רמת הייחוס, בהתאם לסוג, להיקף ולספציפיות של העסק. לדוגמה, אם החברה פועלת בתעשייה ספציפית ורווחיות נוטה לתנודתיות גבוהה, אז כדי לשמור על החיים הפיננסים של העסק, הערך של היחס צריך להישאר גבוה על מנת לעמוד בפני תנודות אפשריות בהיקף ההכנסות שהתקבלו. במצב שני, אם לחברה יש יתרון תחרותי חזק בשוק, אז היחס כיסוי ריבית אינו צריך להיות גבוה בהרבה מ -1.5.
Powered by - Wemake