Ratios - מכפילים פיננסיים

Valuation of stock - הערכת שווי מניה

Income Statement - דוח רווח והפסד

Balance Sheet - דוח מאזן

Cash Flow Statement - דוח תזרים מזומנים

Valuation of Company - ניתוח חברה

שולי רווח, רווחיות, צמיחה ואפקטיביות ההנהלה

מחזור מלאי, נכסים, ימי ספקים ולקוחות

Dividends - דיבידנדים

Buy Back & Compensation - רכישה עצמית ופיצויים

Operating Margin % – שיעור רווח תפעולי

שיעור רווח תפעולי – Operating Margin

שיעור רווח התפעולי מהווה אינדיקטור לפעילות כלכלית של החברה, המחושבת כהפרש בין מכירות של הפירמה לבין עלות המכר ועלויות התפעול (הוצאות תפעוליות). זהו הרווח שנרשם כתוצאה מפעילותה העיקרית של החברה. רווח תפעולי אינו כולל רווחים שנצברו כתוצאה מפעילות השקעה (לדוגמה, רווחי חברות בת, זכויות מיעוט וכד').

שיעור הרווח התפעולי חשוב מאוד לקביעת היעילות עסקי הליבה של החברה, תוך התעלמות מתזרים מזומנים והשקעות. בנקים רבים בעת הנפקת ההלוואות לגופים עסקיים מעריכים סיכונים ולוקחים בחשבון את הרווח התפעולי ולא את הרווח הנקי. ככל ששיעור הרווח התפעולי גבוה יותר, כך החברה מבצעת את פעילותיה טוב יותר. ככלל, עסקים שמראים נטייה להגדיל את שולי הרווח, מציגים גם עלייה ביעילות הניהולית של העלויות וההוצאות התפעוליות.

שיעור הרווח התפעולי מחושב לפי רווח תפעולי (Operating Income), רק מתבטא באחוזים לעומת נתון המכירות. אנליסטים נדרשים לבדוק את שני הנתונים על מנת לקבל את התמונה המלאה בהקשר לרווחיות התפעולית של הארגון הפיננסי וההוצאות התפעוליות.

נוסחה לחישוב

Revenue/Sales / Operating Income = Operating Margin %
21240 8061
37.95% = Operating Margin %

כאשר שיעור הרווח התפעולי מתחת לנורמטיבי או רצוי, נדרש לחפש אפשרויות להקטין את עלויות התפעול, עלויות הניהול, עלויות הייצור או הוצאות תפעוליות אחרות. לדוגמה, שימוש בתוכנה שתשחרר חלק מכוח העבודה, תטפל בעלויות השמירה על המשרד, תייעל את עלויות תקשורת, שיווק וכד'.

בדומה לשולי הרווח הגולמי (Gross Margin %), חשוב לראות שהחברה שומרת על הרווח התפעולי נורמטיבי לאורך זמן (אין צורך להתרגש כאשר הרווח התפעולי יורד טיפה או עולה. חשוב שיהיה במצב נורמטיבי ויציב סטטיסטי). בין אותם חברות בענף, החברה בעלת הרווח התפעולי גבוה יותר יעילה בפעילותה – גם יציבה יותר במהלך האטה בצמיחה של תעשייה או מיתון. פיטר לינץ' מעדיף חברות עם שולי הרווח גבוהים יותר מאשר אלה עם שולי הרווח נמוכים יותר.

לדוגמה, עד שנת 2012, הבעיות של נוקיה (NOK) היו ידועות ומחיר המניה של החברה איבד יותר מ -90% משווי השוק שלה מאז 2007. אך בעיות אם רווח תפעולי התחילו כבר משנת 2002. למרות עליה במכירות של החברה. משקיעים ששמו לב לירידה ברווח תפעולי היו נמנעים מלאבד את כספם במניה. אותו מצב ניתן היה לראות גם בחרת Research-in-Motion (RIMM).

כלי נגישות

Powered by - Wemake