הנתון שווי מאזני (שווי בספרים) מציג למשקיעים כמה החברה שווה במקרה ותחליט למכור את כל הנכסים שבבעלותה לאחר פירעון של סך כל ההתחייבויות שבמאזן החברה. הנתון מציג כמה כסף בדולרים יישאר לבעלי מניות אחרי מכירת הנכסים ופירעון ההלוואות. ערך מאזני עשוי לכלול נכסים בלתי מוחשיים אשר עשויים לנבוע מרכישות העבר של החברה.
שווי מאזני בחישוב למניה רגילה מורכב מהון עצמי – מניות בכורה בחישוב לסך המניות שבידי הציבור.
לפעמים ערך מאזני של החברה ונכסים מוחשיים לא יכולים לשקף את הערך האמיתי במדויק. הנכסים עשויים להיות מוצגים לפי העלות המקורית בניכוי פחת. זה עשוי לא לדייק בערכים הכלכליים האמיתיים של הנכסים. קשה להעריך את העלות האמיתית של הנכסים מסיבה שבעת הרכישה עלות או בנייה של הנכסים עלולה לכלול מחירים שונים מאשר עלות הנוכחית. בנוסף, הנכסים עלולים להיות מיושנים.
להלן נוסחה לחישוב:
Shares outstanding / Preferred Stocks) – (Shareholders’ Equity = Book Value Per Share 132 0 2.710 21.20 = Book Value Per Share
פרקטית זה הסכום שבעלי המניות מקבלים אחרי שהנהלה מחליטה לפרק את החברה, למרות שבנג’מין גראהם הציע להעריך את ערך מאזני של החברה עם הנחה מסוימת של נכסיה בשיטת NNWC. הערך מאזני יכול לכלול נכסים בלתי מוחשיים (Intangible assets) שיכולים להופיע במאזן של החברה. מסיבה שהחברה עשויה לרכוש נכסים בעלות יותר גבוהה ממחיר הנקוב של אותם הנכסים (Goodwill), כגון רכישת פטנטים, זיכיונות, רישיונות המתאימים וכד’.
שימוש נכון בחישוב:
- להשוות את הנתון עם חברות מתחרות מאותו מגזר ותעשייה.
- סימן טוב לאנליסט כאשר ערך מאזני גודל מתקופה לתקופה, כך החברה צומחת. וורן באפט תמיד נהג להדגיש לבעלי המניות שלו במכתב של ברקשייר האת’וויי עד כמה החברה צמחה בערך מאזני שלה ולא במחיר המניה.
יתרונות החישוב:
- הנתון מאפשר מיד לזהות מהו מחיר הנקוב של המניה.
- הנתון מציג עד כמה החברה צומחת מתקופה לתקופה ובאיזו תדירות. צמיחה בערך מאזני ישירות יכולה להשפיע על עלייה במחיר המניה לאורך תקופה.
- אחד הנתונים החשובים של אנליסטים בניתוח החברה.
חסרונות החישוב:
- ערך מאזני עלול לא להציג את הערך האמיתי של החברה.
- הנכסים יכולים להיות מוצגים במחירים שנרכשו או נבנו מהתחלה בניכוי הפחת. המחירים עלולים להיות שונים לגמרה ולא נערכים מחדש לפי מחירי השוק. מצב זה עלול להוביל להערכה לא נכונה של החברה.
- קיימים מצבים בתעשיות שונות הנמצאים בצרות שעסקים רוכשים נכסים נוספים לצורך צמיחה והתפתחות, אך הנכסים הישנים כבר סובלים מחוסר פעילות עסקית יעילה וחוסר ביקוש במוצרים. ראו דוגמה בחברות קמעונאיות אמריקאיות באמצע שנת 2017, כאשר תעשייה נכנסה לצרות עקב תחום שלם המתפקד ופועל בשוק רכישות אונליין שצבר תאוצה וגרם נזקים לעסקים קמעונאיים. מספר רב של חברות באותה תקופה נאלצו לסגור סניפים שבבעלותן וחלקן פשטו רגל.
*חברות פיננסיות, בנקים, וחברות ביטוח, הנכסים שבבעלותן בדר”כ נערכים בשווי הנקוב במחירים הנוכחים לימינו. חברות אלה נערכות יותר במדויק בשווי מאזני מאשר חברות אחרות.
לפרטים נוספים, נא ללחוץ כאן.
Powered by - Wemake