סעיף זה מציג מזומנים שהתקבלו מפעילות שוטפת, הנקבעים בדרך כלל כרווח תפעולי, בניכוי כל ההוצאות התפעוליות. המזומנים שהתקבלו – כאשר עוברים דרך מסודרת של התאמות וניכויים, הופכים לרווח נקי שבפועל מוצג בסעיף “תזרים מזומנים מפעילות שוטפת”. מזומנים מפעילות שוטפת הינם מזומנים שהחברה מקבלת כתוצאה מפעילות עסקית (פעילות ליבה). חשוב לציין, דוח תזרים מזומנים מציג תנועת מזומנים בפועל, לעומת דוח רווח והפסד אשר בנוי על בסיס צבירה חשבונאית.
סעיף זה, הוא אחד בין הסעיפים החשובים ביותר להצלחה העסקית של החברה מאשר רווח נקי. סעיף תזרים מזומנים מפעילות שוטפת מתאים לשימוש גם כאינדיקטור לאיכות ההכנסות של החברה. אם החברה מדווחת על רווח נקי חיובי (בדוח רווח והפסד), אך תזרים מזומנים מפעילות שוטפת שלילי (בדוח על תזרימי מזומנים), אז החברה נמצאת בקשיים פיננסים וקושי בפירעון התחייבויות שוטפות. אנליסט נדרש לבדוק איך החברה מתמודדת עם הקשיים הכלכליים.
קיימות שתי צורות להצגת תזרים מפעילות שוטפת:
דיווח בגישה הישירה מספק מידע רב יותר על הפעילות במזומן שהתרחשה בחברה במהלך התקופה המדווחת. הגישה הישירה בנויה ממש כמו רשימת קניות לחג לפי הסדר רק מדובר בתנועת מזומנים בפועל. דוח הנערך לפי גישה זו, יכלול סעיפים כגון: תשלומים מלקוחות, תשלומים לספקים, מזומנים ששולמו בגין ההוצאות וכד’.
בגישה העקיפה הדוח מתחיל מתוצאה של רווח נקי המופיע בדוח רווח והפסד, בשורות התחתונות של הדוח. הרווח הנקי מבוסס על בסיס צבירה חשבונאית ולא על בסיס תנועת מזומנים בפועל – ולאחר מכן מבוצעות התאמות להצגת הרווח או ההפסד התפעולי על בסיס מזומן. ההתאמות נועדו לנטרל מהרווח החשבונאי את כל ההכנסות וההוצאות שאינן על בסיס מזומן.
להלן חישוב התאמות לפי הסדר
1. רווח נקי – חברה מדווחת על רווח נקי אחרי הוצאות תפעוליות תשלום ריבית ומס. הסעיף נמצא בדוח רווח והפסד. חשוב לדעת, רווח נקי לא כולל הוצאות חד פעמיות, תשלומי מסים עתידיים, תשלום דיבידנדים לבעלי מניות וקבלת רווח ממכירת נכסי החברה.
2. פחת, דלדול והפחתות – הנתון מציג את ההוצאות בשיטת צבירה חשבונאית. הנתון פחת והפחתות הוא אמצעי להקצאת עלות של הנכס מהותי על פני אורך החיים השימושיים של אותו הנכס. בסעיף הינו ניכוי הוצאות הוניות על פני תקופת זמן מוגדרת, בדרך כלל חיי הנכס.
3. שינוי בהון חוזר – האמצעים שהחברה מנהלת בתהליך ניהול עסקיה, המשומשים בתקופת פעילות הייצור. כלומר, חלק מההון שמאפשר ייצור ומכירת מוצרי החברה ללא הפסקה. ההון החוזר מייצג הפרש בין הנכסים השוטפים לבין ההתחייבויות השוטפות (לטווח קצר) של הישות החשבונאית.
4. מסים דחויים – מבחינת תקן דיווח כספי הבינלאומי (IFRS) במסגרת התחייבויות מסים דחויים, הינם סכומי מס הכנסה שישולמו בתקופות עתידיות בגין הפרשים זמניים החייבים במס. זהו תזרים המזומנים שנובע ממס שנדחה.
5. תזרים מזומנים מפעילות שהופסקה – תזרים מזומנים מפעילות שהופסקה הינם מזומנים המתקבלים על ידי החברה שמגיעים ממכירת חלק מנכסיה. ראו דוגמא אצל חברת General Electric בדוח שנתי 2015.
6. פיצוי במניות – זוהי דרך להשתמש במניות החברה על מנת לתגמל את עובדיה. אפשרות והזדמנות להנהלה ולעובדי החברה לחלוק את הצמיחה של החברה, ויכולת ליישר את האינטרסים שלהם עם האינטרסים של בעלי המניות, מבלי לשרוף את הכסף של החברה.
7. תזרים מזומנים מפעילות שוטפת אחרת – אלה הם הפרשי מזומנים הנובעים משינוי מלאי, חשבונות זכאים, חשבונות חייבים וכד’.
Powered by - Wemake