ROIC vs ROC – J.Greenblat מה הבדל בינהם:

ROIC vs ROC – J.Greenblat מה הבדל בינהם:

הבדל בין הון מושקע ROIC להון מושקע של ג'ואל גרינבלט ROC

תקופה ארוכה היה נהוג להשתמש בחישוב "תשואה על הון מושקע – ROIC". החישוב תשואה על הון מושקע מודד עד כמה החברה מייצרת תזרים מזומנים ביחס להון שהשקיע בפעילות העסקית. מדד תשואה על הון מושקע מודד את הסכום התשואה לעלות ההשקעה. הנתון ROIC מתבטא באחוזים. המדד מאוד פופולארי במהלך ניתוח פונדמנטלי, ובין המדדים הראשיים שמשקיע בוחן לפני שהוא מחליט להתחיל לנתח מניה ולצעוד בצעדים הראשונים. המדד מורכב מרווח תפעולי אחרי הוצאות מס NOPAT חלקי הון מושקע הנוכחי + הון מושקע של שנה או תקופה קודמת. לחישוב נשתמש בהון מושקע ממוצע  Invested Capital Average.

להלן הנוסחה לחישוב

Average Invested Capital / NOPAT

NOPAT = מורכב מרווח תפעולי פחות הוצאות על מסים. הנתון לא נמצא בדוחות כספיים המוצגים על פי תקינה חשבונאית, אלא רק לצורך חישוב תשואה על הון מושקע בלבד.

 NOPAT = Net Operating Profit after Tax

מבנה של הון מושקע – Invested Capital וממה הוא מורכב

הרכב הון מושקע: הון עצמי + חוב לטווח ארוך + חלק שוטף לתשלום מסך החוב + זכויות מיעוטמזומנים ושווי מזומנים.

להלן הנוסחה לחישוב

שימו לב, שבחישוב משתמשים בהון שהגיעה מהנפקת החוב, זכויות מיעוט לא כולל מזומנים ושווי מזומנים. לדוגמה, נניח יש לנו קיוסק ואנחנו רוצים לקנות סחורה חדשה. מתקשרים לכל הספקים על מנת לבצע הזמנה. עכשיו, אנחנו בתור בעלים מחויבים לשלם לספקים, לא רוצים ולא משתמשים במזומנים חופשיים של העסק שנשארו מתקופת פעילות עסקית קודמת. אנו לוקחים הון עצמי, הון שהגיע מהנפקת חוב, לוקחים הון שהגיע מזכויות מיעוט, הם אלו המחזיקים בניירות ערך כמובן פחות מ 50% ועם ההון הנצבר משלמים לספקים. אחרי שרכשנו את הסחורה מתחילים למכור. אחרי תקופה שמכרנו נניח 90% מהסחורה קיבלנו הכנסות מהמכירות. אם הסכום יותר גדול מהסכום ששילמנו על הסחורה שקנינו אז יוצא לנו רווח גולמי חיובי. מחסרים הוצאות הנדרשות לחישוב רווח תפעולי, פחות הוצאות על מסים ומקבלים NOPAT. מחלקים נתון NOPAT בהון מושקע ממוצע, מעבירים את התוצאה לאחוזים ומקבלים תשואה על הון מושקע.

נראה את הגישה של ג'ואל גרינבלאט בתשואה על הון מושקע

ג'ואל גרינבלט הציג את החישוב חזר הון מושקע בצורה שונה בספרו "הספר הקטן שמכה את השוק". ג'ואל מגדיר תשואה להון בעזרת רווח לפני הוצאות ריבית ומס EBIT, מחולק ברכוש קבוע נטו + הון חוזר נטו. בהמשך נבין את החישוב לעומק ונבין מה ההבדל בין הון חוזר נטו להון מושקע.

הון חוזר נטו Working Capital מורכב (מחשבונות החייבים +  מלאי + נכסים שוטפים אחרים) – (חשבונות זכאים והוצאות שנצברו + הכנסות שנדחו + התחייבויות שוטפות אחרות).

נראה את הנוסחה לחישוב הון חוזר נטו

שימו לב, רכוש קבוע נטו Net Fixed Assets מרכיב בתוכו ציוד, קרקע, נדל"ן, מפעלים ומשרדים. ניתן למצוא בדוח מאזן סעיף Net Property, Plant & Equipment.

ההבדל בתשואה על הון מושקע הרגיל שנהוג להשתמש שונה מחישוב נוסחת הקסמים של ג'ואל גרינבלט. אנו משתמשים בהון אשר נמצא כבר בחברה רק ממקורות שונים, מחשבונות החייבים, ממלאי שיש לנו בעסק ומנכסים שוטפים אחרים, פחות חשבונות זכאים (כספים שהעסק חייב לתשלום), פחות הכנסות שנדחו והתחייבויות שוטפות אחרות. הנתון שקיבלנו, מוסיפים בנוסף את הרכוש קבוע נטו ומחלקים ברווח לפני הוצאות ריבית ומס.

נראה את החישוב של נוסחת הקסמים של ג'ואל גרינבלט שהציג בספרו

(Average) Net Working Capital) + (Net Fixed Assets / EBIT = ROC (Joel Greenblatt) %

שימו לב, שאת הנתונים של רכוש קבוע נטו והון חוזר נטו מחשבים בממוצע. מחשבים תקופה נוכחים ותקופה קודמת אם זו שנה או רבעון, ומחשבים נתון ממוצע.

משקיע נדרש לבדוק את שני המדדים לחישוב תשואת על הון מושקע לצורך תמונה ברורה ומלאה.

 

 

RECEIVE UPDATES

נבחרים מהבלוג

המדריך לאתר פינביז (Finviz) – 78 מושגים שחובה להכיר לכל משקיע

המדריך לאתר פינביז (Finviz) – 78 מושגים שחובה להכיר לכל משקיע

אתר פינביז הוא אחד מהאתרים הנפוצים ביותר לשימוש אצל משקיעים, סוחרים ועקבים אחר ניירות ערך שונים. האתר מכיל הרבה מאוד מידע חיוני למשתמש אשר נותן לו מבט כלכלי וכללי על ניירות ערך שונים כגון מניות וניתן לשים לב שהאתר מתמקד בעיקר במניות אמריקאית או מניות שרשומות בבורסות אמריקאיות. השאלות בעיקר עולות כאשר משתמש האתר מקליד […]
פירוט והסבר על כל הפרקים שבדו"חות הכספיים הישראליים והאמריקאיים

פירוט והסבר על כל הפרקים שבדו"חות הכספיים הישראליים והאמריקאיים

כעת נפרט על החלקים אשר מרכיבים את הדו"חות הכספיים של החברות הישראליות: חלק א' – תיאור עסקי התאגיד: הפרק הראשון בדו"ח מסביר על עסקי החברה, תחומי פעילות, מוצרים ושירותים, הרכב ההכנסות, לקוחות, שיווק והפצה, הון אנושי, רכוש קבוע, הליכים משפטיים, מטרות ויעדים, האסטרטגיה העסקית, מידע כלכלי לגבי אזורים גאוגרפיים, מחקר ופיתוח, חומרי גלם, ספקים וכד'. […]
המדריך המקוצר להיוון תזרים מזומנים – DCF

המדריך המקוצר להיוון תזרים מזומנים – DCF

People always want a formula – but it does not work that way. You have to estimate total cash generated from now to eternity, and discount it back to today. Yardsticks such as P/E are not enough by themselves – Warren Buffett. 1.1 מבוא: מודל היוון תזרים מזומנים (Discount Cash Flow) הוא מודל אוניברסלי לחישוב […]
הוצאות הוניות (Maintenance CaPex) – כל מה שצריך לדעת

הוצאות הוניות (Maintenance CaPex) – כל מה שצריך לדעת

שלום. אני מזמין אתכם/ן למסע מרתק לתוך עולם של הוצאות הוניות (השקעות), על מנת ללמוד סוגים שונים של הוצאות שנדרשות להמשך פעילות של החברה. נלמד איך לחשב, ומתי להשתמש בהוצאות הללו כדי לבצע הערכת שווי חברה מדויקת יותר. בסקירה זו, נלמד סוגים שונים של הוצאות הוניות, והן: הוצאות ההון – Capital Expenditures הוצאות ההון שמטרתן […]
המדריך לניתוח דוחות כספיים למתחילים | דוח רווח והפסד פרק 1

המדריך לניתוח דוחות כספיים למתחילים | דוח רווח והפסד פרק 1

כל אדם אשר מעוניין להשקיע בשוק המניות מבין שמאחורי כל גרף מסתתר עסק שלם שמורכב ממוצרים שונים, נכסים, הנהלה, ציוד וכד'. כל הכלים האלה מייצרים במשירין או עקיפין רווח לעסק. השאלה האם משקיע מעוניין בהשקעה ורכישת מניות החברה (עסק) או כדאי להימנע מהשקעה זו כי כמובן מדובר בסיכון. וככל שנלמד יותר על שוק המניות כך […]
GET THE LATEST NEWS
כלי נגישות

Powered by - Wemake