פיטר לינץ' ועקרונות ההשקעה

פיטר לינץ' ועקרונות ההשקעה

בו זמנית אפשר לקרוא לפיטר לינץ' גם משקיע ערך וגם משקיע במניות צמיחה. העיקרון שלו בהשקעות היה "תשקיעו במה שאתם מבינים". הכוונה אם אתם מבינים בפעילות של העסק ואיך החברה עובדת. את ההון הגדול שפיטר לינץ' צבר, היה במניות עם שווי שוק נמוך או בינוני, בעיקר.

פיטר לינץ' ברשימת המשקיעים הגדולים ביותר. הצלחתו נובעת בעיקר מעבודתו בקרן ההשקעות פידליטי מגלן, בין השנים 1977 ו -1990. במהלך 13 השנים רשמה הקרן תשואה שנתית ממוצעת של 29%, הקרן עקבה בביצועים את מדד S&P 500 לאורך כל התקופה. הקרן בעזרת פיטר לינץ' ועקרונות ההשקעה מדויקים ולא מסובכים, צברה מ-20 מיליון דולר ל-14 מיליארד דולר ב 13 שנים. הקרן השיגה שיעור התשואה הגבוה ביותר ב 20 שנה מקרן נאמנות כלשהי בהיסטוריה.

למשקיע הייתה נטייה לשנות את האסטרטגיה שלו ואת הסגנון, בהתאם למצב השוק ומה שהוא מרגיש שיעבוד הכי טוב בכל זמן נתון. הוא היה ידוע גם בקצב העבודה המטורף. מוכנות לעבוד בכל עת ובכל שעות היום. באופן רחב יותר, לינץ' השתמש במערך של מספר עקרונות בסיסיים בבחירת מניות לרכישה. הוא חילק את רשימת המשימות למשקיעים צעירים ולציבור, בכנסים ובשיחות שונות:

    • תמיד תדעו מה אתם עושים.
    • חסר תועלת ובזבוז זמן לחזות תנודות וריביות.
    • לאדם פשוט יש מספיק זמן למצוא ולנתח חברה טובה.
    • לרכוש רק עסקים עם ניהול אפקטיבי ויעיל.
    • להיות גמישים וצנועים, ללמוד מטעויות.
    • לפני שאתם מבצעים רכישה, אתם אמורים להסביר לעצמכם מה הסיבה לרכישה.
    • תמיד יש משהו שצריך לדאוג. תמיד מתרחש משהו, ולא תמיד אנחנו נראה אז זה מיד.

פיטר לינץ' נהג לרכוש מניות הנסחרות הרבה פחות מהגרף הרווחיות של החברה של השנה שעברה. המשקיע הדגיש שמניות עם הזמן רודפות אחרי רווחים של עצמן, ופעל לפי כך.

שיעור האידאלי של מניות צמיחה הוא בין 10% ל20% ממוצע שנתי. פיטר לינץ ציין כי השווי ההוגן של חברת צמיחה שווה לשיעור הצמיחה שלה, כלומר PEG = 1. כאשר מכפיל רווח צמיחה PEG שווה ל 1 אנו מבחנים שרווח נקי עלה בשיעור צמיחה שווה לשיעור צמיחה במחיר המניה. שימו לב, כאשר PEG שווה ל 1, מכפיל רווח P/E שווה לשיעור צמיחה של רווח נקי.

שימו לב

  • חברה עם מכפיל רווח P/E ששווה 6 עם שיעור צמיחה ברווח הנקי 12% נחשבת כאטרקטיבית.
  • חברה עם מכפיל רווח P/E ששווה 12 עם שיעור צמיחה ברווח הנקי 6% נחשבת לא אטרקטיבית וספקולטיבית. במילים אחרות, מחיר המניה נסחר גבוה יותר משיעור צמיחה ברווח הנקי.

המשקיע רכש מניות בזמן שמחיר המניה ירד משמעותית פחות מהגרף של תנועת הרווחיות באותה חברה. לצורך הבנה ניקח שני גרפים אחד מחיר המניה ואחד גרף הרווחיות של החברה ונשלב בניהם, לינ'ץ רכש מניות שמחיר המניה היה משמעותי פחות מגרף תנועת המחירים.

בספר שלו "One up on wall street" ציין לינץ' 6 קטגוריות במיוחד

  • מחיר המניה הנוכחי < ממחיר הוגן של פיטר לינץ (Peter Lynch fair value).
  • צמיחה 5 שנים ממוצע של רווח לפני הוצאות ריבית, מס, פחת והפחתות גדול יותר מ 10%. EBITDA 5 y growth > 10%.
  • צמיחה ברווח למניה שנתית ממוצע גדול מ 10%.  Yoy EPS growth > 10%.
  •  PEG Ratio < 1 הנתון קצב צמיחה רווח למניה לא אמור לעבור 1.
  • Debt to Equity < 0.35 חובות לא אמורים לעבור 35% מהון עצמי של החברה.
  • P/E Ratio < 15 הנתון יכול להיות יותר גבוהה מ 15 רק מניות עם קצב צמיחה גבוהה מאוד.

שיעור הצמיחה שאנו משתמשים, הוא שיעור הצמיחה הממוצע של רווח לפני הוצאות ריבית, מס, פחת והפחתות EBITDA במשך 5 השנים האחרונות. אם ב 5 שנים קצב צמיחה ברווחים גבוהה מ 25% בשנה, אנו נשתמש ב %25. אם ב 5 שנים קצב הרווחים נמוך מ 5% בשנה, לא נחשב את החישוב למחיר הוגן לפי פיטר לינץ'.

לינץ' התמקד בעיקר בשני סוגי מניות

1. מניות עמידות ויציבות

  • שיעור צמיחה של רווחיות %10 – 12% ומעלה בשנה. מניות מסוג זה יציבות כאשר מגיעות ירידות בשוק המניות.
  • להתחיל בניתוח ראשוני בחברה שמחיר מניה יורד משמעותית מתחת למחיר ההוגן של פיטר לינץ'.

2. מניות צמיחה אקטיביות

  • מניות עם שווי שוק נמוך, עם קצב צמיחה אגרסיבי בין 20-25% בשנה.
  • מניות די חדשות שהונפקו לשוק, הנמצאות במגמת עליה. מניות אלה לעתים קרובות ממשיכות לעלות ותופסות חלק של רווחים מחברות אחרות מאותו מגזר ומייצרות הזדמנויות חדשות בפעילות העסקית.

רשימת ספרים המומלצים של פיטר לינץ' שיעשירו לכם את הידע בהשקעות

  • One Up On Wall Street – Peter Lynch with John Rothchild – 1989
  • Beating The Street – Peter Lynch with John Rothchild – 1993
  • Learn To Earn – Peter Lynch with John Rothchild – 1996
RECEIVE UPDATES

נבחרים מהבלוג

המדריך לאתר פינביז (Finviz) – 78 מושגים שחובה להכיר לכל משקיע

המדריך לאתר פינביז (Finviz) – 78 מושגים שחובה להכיר לכל משקיע

אתר פינביז הוא אחד מהאתרים הנפוצים ביותר לשימוש אצל משקיעים, סוחרים ועקבים אחר ניירות ערך שונים. האתר מכיל הרבה מאוד מידע חיוני למשתמש אשר נותן לו מבט כלכלי וכללי על ניירות ערך שונים כגון מניות וניתן לשים לב שהאתר מתמקד בעיקר במניות אמריקאית או מניות שרשומות בבורסות אמריקאיות. השאלות בעיקר עולות כאשר משתמש האתר מקליד […]
פירוט והסבר על כל הפרקים שבדו"חות הכספיים הישראליים והאמריקאיים

פירוט והסבר על כל הפרקים שבדו"חות הכספיים הישראליים והאמריקאיים

כעת נפרט על החלקים אשר מרכיבים את הדו"חות הכספיים של החברות הישראליות: חלק א' – תיאור עסקי התאגיד: הפרק הראשון בדו"ח מסביר על עסקי החברה, תחומי פעילות, מוצרים ושירותים, הרכב ההכנסות, לקוחות, שיווק והפצה, הון אנושי, רכוש קבוע, הליכים משפטיים, מטרות ויעדים, האסטרטגיה העסקית, מידע כלכלי לגבי אזורים גאוגרפיים, מחקר ופיתוח, חומרי גלם, ספקים וכד'. […]
המדריך המקוצר להיוון תזרים מזומנים – DCF

המדריך המקוצר להיוון תזרים מזומנים – DCF

People always want a formula – but it does not work that way. You have to estimate total cash generated from now to eternity, and discount it back to today. Yardsticks such as P/E are not enough by themselves – Warren Buffett. 1.1 מבוא: מודל היוון תזרים מזומנים (Discount Cash Flow) הוא מודל אוניברסלי לחישוב […]
הוצאות הוניות (Maintenance CaPex) – כל מה שצריך לדעת

הוצאות הוניות (Maintenance CaPex) – כל מה שצריך לדעת

שלום. אני מזמין אתכם/ן למסע מרתק לתוך עולם של הוצאות הוניות (השקעות), על מנת ללמוד סוגים שונים של הוצאות שנדרשות להמשך פעילות של החברה. נלמד איך לחשב, ומתי להשתמש בהוצאות הללו כדי לבצע הערכת שווי חברה מדויקת יותר. בסקירה זו, נלמד סוגים שונים של הוצאות הוניות, והן: הוצאות ההון – Capital Expenditures הוצאות ההון שמטרתן […]
המדריך לניתוח דוחות כספיים למתחילים | דוח רווח והפסד פרק 1

המדריך לניתוח דוחות כספיים למתחילים | דוח רווח והפסד פרק 1

כל אדם אשר מעוניין להשקיע בשוק המניות מבין שמאחורי כל גרף מסתתר עסק שלם שמורכב ממוצרים שונים, נכסים, הנהלה, ציוד וכד'. כל הכלים האלה מייצרים במשירין או עקיפין רווח לעסק. השאלה האם משקיע מעוניין בהשקעה ורכישת מניות החברה (עסק) או כדאי להימנע מהשקעה זו כי כמובן מדובר בסיכון. וככל שנלמד יותר על שוק המניות כך […]
GET THE LATEST NEWS
כלי נגישות

Powered by - Wemake