בנג’מין גראהם כלכלן, משקיע מקצועי, מורה נהדר שנחשב כאב השקעות ערך. נולד ב 9 למאי 1894, לונדון, בריטניה. אחד מתלמידיו המפורסם להיום הוא וורן באפט. וורן לא היה תלמיד מצטיין, ועם נטייה להתווכח עם המורה בנושאים שקשורים להשקעות ורעיונות השקעה שגראהם לימד. וורן באפט קיבל את העקרונות הבסיסיות של המורה ועד היום חושב שהספר שכתב גראהם הוא אחד הספרים הטובים ביותר להשקעות ערך. הספר נקרא “המשקיע הנבון“
בנג’מין גראהם נחשב לאב של השקעות ערך והספר המשקיע הנבון נחשב היום לתורת השקעות ערך. בנג’מין פעל בתקופה קשה למשקיעים באותם זמנים. בתקופת השפל הגדול ב 1929 התבסס על ניתוח מניה בצורה מאוד קפדנית המבוססת על המצב הפיננסי של החברה. גראהם טען שמשקיע צריך להתמקד בדוחות של החברה ופחות להתמקד באיכות העסק עצמו. מטרתו הייתה לרכוש כמות גדולה של מניות שנסחרות פחות ממחיר נכסים שוטפים נטו NCAV והון נטו למניה NNWC.
בימינו מניות צמיחה כמעט ולא נסחרות במחיר כל כך זול, במידה ונמצאת מניה כזו ניתן לבדוק מה הסיבות למחיר.
בימינו אנליסטים משתמשים במספר של גראהם המחבר ערך מאזני עם עוצמת הרווחים. המספר(פורמולה) מודד את הערך היסוד של מניות על ידי לקיחה בחשבון את הרווחים של החברה למניה (רווח למניה) לבין ערך מאזני למניה. אחד המושגים החשובים ביותר שמשקיעה ערך לוקח בחשבון בניתוח מניה.
מספר של גראהם הוא הגבול העליון של טווח המחירים, שהמשקיע הגנתי צריך לשלם עבור המניה.
*על פי תיאוריה, כל מחיר מתחת למחיר של גראהם, נחשב למחיר הגנתי וניתן לבחון הזדמנויות השקעה.
נוסחה לחישוב
Earning per share) | * | Book Value per share | (22.5 | = | sqrt of |
בן גראהם בעצמו לא פרסם בספר המשקיע הנבון את הפורמולה. חסידיו פיתחו את הפורמולה על בסיס הגישה שלו על ידי לקיחת שווי נכסים מוחשיים של החברה ועוצמת הרווחים EPS.
הסבר על מספר 22.5 וממה המספר מורכב
מחיר המניה לא אמור לעבור מעבר למכפיל הרווח 15 ב 3 שנים האחרונות. מחיר הנוכחי לא אמור להיות יותר מ 1.5 לפי ערך מאזני למניה ב 3 שנים האחרונות. כך נוצר מספר 15*1.5=22.5
*שימו לב שלוקחים בחשבון שילוב של עוצמת הרווחים וערך מאזני של החברה.
גם היום ניתן למצוא הזדמנויות השקעה ולרכוש מניה במחיר אטרקטיבי על פי פורמולה של גראהם. בדר”כ מניות אטרקטיביות אלה נסחרות במחיר זול, מסיבה שמניה ספגה ירידות חדות עקב חדשות רעות או בעיות בתעשייה, שמשכו את אותה המניה למחיר קרוב או נמוך יותר ממחיר של גראהם. בנוסף יש מקרים שהחברה הציגה דוחות חיוביים מאוד ועמדה מעבר לציפיות של אנליסטים, לעומת מחיר המניה שלא הגיב בחדות כמו הדוחות. היחס בין רווחיות גבוהה מתקופה לתקופה, לבין מחיר המניה עלול להביא את המניה למחיר אטרקטיבי על פי פורמולה של גראהם. מניה שנסחרת קרוב למספר של גראהם תמשוך צומת לב משקיעי ערך שמרניים והגנתיים במיוחד בתקופה שהשוק יקר. רוב המניות נסחרות יקר בימינו.