חלק מהמניות חמות בוול סטריט שחלק גדול מהמשקיעים ממהרים לרכוש עלולות להיות מסוכנות במיוחד. אחד הגורמים הנפוצים ביותר הוא יוקר מחיר המניה שאותם משקיעים רוכשים לתיק ההשקעות אותו מנהלים, ממהרים לספר ולהתלהב עד כמה מניה חמה ומכה את השוק בביצועים ללקוחות שלהם. המיליארדר והמשקיע האגדי וורן באפט יושב ראש ברקשייר האת’ווי הודה שפספס את ההזדמנות הנפלאה שלא השקיעה בחברת אמאזון Amazon וגוגל Google Alphabet Inc. ניתן לראות שבעשרים שנה האחרונות נוצר “בום” טכנולוגי שגרם לאנשים רבים להפוך למיליונרים ואפילו למיליארדרים. המקרים שוורן באפט השקיע בחברות טכנולוגיות בודדים.
לבאפט הייתה סיבה מוצדקת לא לרכוש מניות של חברות טכנולוגיות. בסוף שנת 2004 עוד לפני הנפקת מניות לציבור הרחב, חברת Google הציע לוורן באפט להשקיע בעסק שלהם. באפט סירב להצעה מסיבה שלא הצליח להבין איך העסק יתפוס מקום תחרותי בשוק ובפעילות עסקית בעוד 20 שנה. ההצעה זו התנגדה לעקרונות ההשקעה של משקיע האגדי. באפט הדגיש פעם: אל תשקיע בעסק שאתם לא מבינים את פעילותו. ובעצמו פעל כך.
נכון שבאפט פספס את ההזדמנות להשקיע בחברות כמו Google ו Amazon. באפט פשוט היה נמנע מהחברות שאין להן ערך מוחשי כגון נכסים מוחשיים, מפעלים, ציוד ונדל”ן, שחברה משתמשת ליצירת הון. בנוסף באפט החליט לא להוסיף סיכונים נוספים למשקיעים של ברקשייר האת’ווי. נראה שלהימנע מהשקעות בחברות שפעילותם לא מובנת זאת החלטה מאוד נבונה. אך ניתן כל הזמן לשפר את הידע וללמוד פעילות של עסקים ותעשיות שונים, כך נוהגים לפעול משקיעים שמצליחים. חשוב להדגיש, שבימינו הכל משתנה מאוד מהר. משהו שהיה שימושי ואטרקטיבי ביותר, מחר יכול להימצא בזבל.
לא חסר מקרים בשוק המניות שהחברות הטכנולוגיות וביוטכנולוגיות מציעות הזדמנויות השקעה, חלקן מצליחות וחלקן לא. מספר שנים לפני משבר “הדוט קום” אלפי משקיעים רצו ורכשו מניות טכנולוגיות שהיו בשיא שלהן ללא שום ערך מוחשי ומחיר מוצדק למניה. מחירי מניות של החברות האלה לא הפסיקו לעלות עקב ספקולנטים שרכשו עוד ועוד. החדשות מוול סטריט לא הפסיקו לדבר על מה שקורה בשוק המניות ועד כמה כדאי לרכוש מניות טכנולוגיות מסיבה זה העתיד של העולם (סוג של “אתה עדיין לא רכשת מניות!?”). משקיעים מקצוענים הבחינו שחברות אלה נערכו ללא שום ערך כלכלי וכל העליות החדות נגרמו עקב ספקולנטים, היה ברור שזאת בועה שמתנפחת ובפרק זמן קצר, תתפוצץ.
באפט פעם הדגיש שיש לו 3 עקרונות השקעה 1. לקנות 2. למכור 3. לא מובן. אם פעילות עסקית של חברה לא מובנת וקשה להבנה, עדיף לשים את החברה בצד ולחפש מניות עם פעילות עסקית ברורה היטב.
מנהל השקעות של Cornerstone Wealth קריס זאקארלי הדגיש פעם, משקיעים צריכים תמיד לזכור שרכישת מניות של החברה זה להיות חלק מהעסק בפועל. “אתם אף פעם לא תקנו חברה פרטית אם לא תבדקו לפחות את רמת מכירות, רווחיות וחוב נושא ריבית. גם ברכישות מניות אל תשכחו זאת. אחרת לא יהיה לכם ברירה חוץ מרק לקוות לשינוי מחיר לטובתכם ולנסות את מזלכם. תקווה = אסטרטגיה לכישלון. ציטוט של קריס זאקארלי”.
הטכנולוגיות החדשות נכנסות יותר ויותר לחיי היום יום. שירותים ומוצרים חדשים נכנסים לחיי האנושות. ללא ספק שהחברות הללו יכולות לצמוח באלפי אחוזים. משקיעים צריכים לעקוב אחרי השינויים בכלכלה העולמית ולהתפתח. משקיע שרוכש מניות של חברה שלא ברורה לו, עלול להיכנס למצב פסיכולוגי קשה ולהסתבך עם הרגשות ברגע שמחיר המניה ירד עקב שמועות, תיקון טכני או אי עמידה בציפיות כלכליות. עקב רגשות, המשקיע יבצע פעולות לא רציונליות ויגרום בקלות להפסדים כבדים. התנהגות כזו מתכון לכישלון.
משקיעים רבים רוכשים מניות של תעודות סל לא יקרות כמו Vanguard 500 Index Fund או Schwab U.S. Broad Market ETF. המשקיעים יכולים להשקיע בבטחה בחברות ההייטק העוסקות בפיתוח תוכנה, בינה מלאכותית או ביוטכנולוגיה מבלי להבין בפעילות עסקית ואיך העסק עובד, בעזרת השקעה בקרנות אלה. בנוסף ניתן לרכוש תעודות סל המתמקדות רק בחברות טכנולוגיה כדי למזער סיכונים. חשוב לציין, השקעה בתעודות סל דורשת מיומנות וניסיון. משקיע ללא ידע ומקצועיות בהשקעה בתעודות סל עלול להפסיד כסף.